Fri frakt på beställningar över 999 kr / Snabb leverans 1-3 vardagar
Till kassa
kr
Till kassa
kr
Gör din egen äppelmust
MED RÄTT REDSKAP ÄR DET ENKELT
01
Plocka och rengör
02
Krossa
03
Pressa
04
Färdig must
Steg 1
Plocka och rengör frukten

Plocka

Äpplen som användas för att göra must ska vara mogna, rena och inte ruttna.

Ett moget äpple kännetecknas genom att kärnorna svarta och blanka. Dela ett äpple på mitten för att se färgen på kärnorna. Om kärnorna är ljusa eller bruna behöver äpplet mogna mer. Mogen frukt gör så att smakerna och mustutbytet maximeras. Utbytet av must beror också på vilken äppelsort som man pressar, vissa ger mer andra mindre. Det är extra viktigt vid tillverkning av cider att äpplena är ordentligt mogna för en bra fermentering.

Använd aldrig ruttna eller mögliga äpple till musttillverkning, samt förvara dem inte tillsammans med de äpplen som du ska använda – då de intilliggande äpplena också blir dåliga. En gyllene regel är att bara använd äpple till musttillverkning som du skulle kunna äta som vanligt.

Äpplen som är maskätna eller som har fläckar på skalet är inget problem utan fungerar väl att använda när man tillverkar must. Fallfrukt fungerar utmärkt så länge frukten är mogen och ren. Använd aldrig frukt från djurhagar då de kan medföra smittor och bakterier som inte försvinner vid pastöriseringen. Storleken på frukten är inte avgörande, små som stora äpplen kan användas. Ett mindre äpple ger något lägre utbyte.

Rengör

Tvätta noga av äpplena så att smuts inte följer med musten. Rekommendation är att lägga alla äpplen i en större balja så att smuts löses upp ordentligt och kan sköljas av.

Steg 2
Krossa frukten

Krossning

Äpplena måste krossas till en lagom finfördelad fruktmassa före pressning. Krossningen är mycket viktig för att få ett högt utbyte. Utbyte är mängden must i förhållande till äpplena som används. Även större musteri med kraftiga hydrauliska pressar behöver krossa frukten innan tillverkning av must. Hela eller förstora bitar av äpple ger ett lågt utbyte. Det är också viktigt att fruktmassan inte blir för fint mosad då det också påverkar utbytet negativt. Därför är det inte lämpligt att använda en matberedare eller mixer vid krossning. Krossar man äpplena ett par timmar innan pressning kan det öka utbytet.

För att krossa äpplena kan man använda en ren spann och träkäpp och slå sönder äpplena, men det är en väldigt tidskrävande och dryg process. För att underlätta det arbetet har vi tagit fram väl anpassade fruktkrossar för att skapa en så optimal fruktmassa som möjligt – för ett högt utbyte vid pressning. Våra krossar är enkla och smidiga att använda, och skapar en konsistens på fruktmassan som är lämplig för pressning.

Våra fruktkrossar
Vares Fruit Shark 1,6kW
5 995 kr
Fruktkross Manuell 9L
2 495 kr 2 195 kr
Steg 3
Pressa frukten

Pressning

Efter krossning kan äpplena pressas. Fruktmassan placeras i den rostfria presskorgen och ett trycks läggs på fruktmassan vilket tvingar musten att sippra ut i hålen på korgen. Tack vara de små men många hålen i presskorgen minimeras risken att fruktmassa, kärnor och skal följer med i musten. För att minimera risken ytterligare kan det medföljande filtret användas. Musten samlas upp i en skål vid öppningen på pressens basplatta.

När pressningen är klar tas presskorgen av och den torra fruktmassan tas bort och kan därefter komposteras. Pressen kräver minimalt med underhåll. Tvätta av med rent vatten och lite vegetabilisk olja på gängorna är allt som behövs.

Utifrån vår erfarenhet hinner man med 3-4 pressningar per timme. Äpplen ger ett utbyte på ca 50 procent i förhållande till vikten. Grovt uppskattat kan vår 12L skruvpress ge ett utfall om ca 14-16 liter must per timme.

Musten är klar och kan drickas som den är. Inga tillsatser behövs. Musten som du får ut kommer vara naturligt grumlig, då den innehåller små partiklar av fruktkött. Detta bidrar med god smak och textur till musten. Vi filtrerar vanligtvis inte vår egen must utan låter fruktköttet vara kvar. Musten klarar sig i kylskåpet i 2-3 dagar beroende på temperatur i kylskåpet innan den börjar att jästa. För längre förvaring läs nästa avsnitt, Steg 4.

Våra fruktpressar
Fruktpress Original 18L
3 850 kr 3 655 kr
Fruktpress Original 12L
2 995 kr 2 845 kr
Steg 4
Färdig must

Förvaring

Musten är klar och kan drickas som den är. Inga tillsatser behövs. Färsk must klarar sig i kylskåpet i 2-3 dagar innan den börjar att jäsa. För att förvara musten längre tid – läs nedan.

Frysning

För att den opastöriserade musten inte ska börja jäsa kan den frysas. Tappa upp musten efter pressning i våra Ståpåsar. Fyll inte påsen helt. Det måste finnas plats för musten att expandera då den fryses så påsen inte går sönder. Sätt på tappkranen och frys musten. Musten kan förvaras i månader utan märkbar förlust av smak. Låt musten tina i kylskåp innan du vill dricka den och konsumera inom ett par dagar för att undvika jäsning.

Pastörisering

Pastöriserad must kan förvaras upp till 2 år, beroende på hur den lagras, pastöriseras och äppelsort. En varsamt utförd pastörisering tar död på alla organismer som orsakar att musten börjar att jäsa okontrollerat samt att smaken från den färska musten finns kvar.

Fyll en ren flaska med must och sätt på kapsylen löst. Placera flaskorna i en behållare och fyll den med vatten samt värm till 80°C. När vattnet uppnått 80°C låt den hålla temperaturen i 20-25 minuter. Sätts på kapsylerna ordentligt, lyft upp flaskorna försiktigt och låt svalna långsamt i rumstemperatur. Mustens hållbarhet är cirka 1-2 år i flaska efter pastörisering.

Bag-In-Box

Alternativt kan musten pastöriseras gen att värmas upp till 80°C i 20 min, tappa därefter i Bag-In-Box påsar eller Ståpåsar då musten fortfarande är varm. Se till så satt mängden luft i påsarna minimeras. Låt svalna till åtminstone 30°C innan påsen läggs i kartongen, för att undvika kondensbildning på utsidan av påsarna. Bag In Box kartonger är smidiga då de med enkelhet kan förvaras i en kyl och musten kan då serveras kall. Mustens hållbarhet är upp till 12 månader i Bag In Box efter pastörisering. Förvaras mörkt och svalt.

Våra Förpackningar
Ståpåse 5L
3 375 kr18 000 kr
Ståpåse 1,5L
4 000 kr21 240 kr
Ståpåse 3L
289 kr17 370 kr
BIB Box/Låda 3L
245 kr10 000 kr
BIB Box/Låda 5L
8 600 kr12 000 kr
BIB Bag/Påse 5L
3 500 kr18 750 kr
BIB Bag/Påse 3L
239 kr17 250 kr
Jämför
Favoriter 0
Open wishlist page Continue shopping